DOĞAL AFET - ACİL EV İHTİYACI VE TINY HOUSE ÇÖZÜMLERİ

Özet;

Deprem, sel gibi ani gelişen doğal afetler sonucu barınma sorunu yaşanmaktadır. Birçok insan çadırda kalmakta ancak çocuklar, yaşlılar, engelliler ve hastalar için çadır ortamı yeterli gelmemektedir.

Bu gruptaki insanların konforlu ve güvenli bir ortama olan ihtiyaçları, diğer insanlardan daha fazladır. Bu durumda en pratik çözüm olarak tekerlekli mobil evler yani tiny house ev modeller kullanılarak hızlı ve kaliteli bir barınma hizmeti sağlanabilir.

Detaylı bilgi için makalemizi okuyabilirsiniz.

Okuma Süresi : 6 dk

 
 

İçindekiler

  • Özet
  • Deprem Hakkında Bilgiler
  • Sel Hakkında Bilgiler
  • Acil Ev İhtiyacı
  • Çadırların Dezavantajları
  • Tiny House Çözümleri
  • Tiny House Evin Afetzedelere Faydaları
  • Sonuç

DEPREM HAKKINDA BİLGİLER

Kandilli Rasathanesi’nin verdiği bilgilere göre bu sene (2023) ocak, şubat, mart aylarında 500’e yakın deprem meydana geldi.

Kaynak : Boğaziçi Üniversitesi

Bir deprem meydana geldiğinde binaların bir kısmı yıkılmakta, bir kısmı hasar görmektedir. Yıkılmamış ve sağlam binalarda yaşayan insanların bir kısmı ise korku, panik ile evlerinin dışında bir yerde kalmayı tercih etmektedirler. Deprem sonrası en zaruri, en acil ihtiyaç barınma olarak önümüze çıkmaktadır.

SEL HAKKINDA BİLGİLER

Afad doğal afet istatistikleri

Afad kaynağına göre 2020 yılında doğa kaynaklı olaylara baktığımızda 19.56% oranla 2. sırada olan sel felaketi, ülkemizdeki birçok insanı etkileyen bir afet olayıdır.

Kaynak : Afad

Sel olayı, kısa bir zamanda çok yoğun bir şekilde yağmur yağması sonucu meydana gelmektedir. Kimi zaman ortalama bir ayda düşen yağış miktarı bir günde düşebilmektedir. Bu durumdan özellikle dere yatağı civarındaki binalar, iş yerleri ciddi şekilde etkilenmektedir. Evleri ve iş yerleri su basan insanlar tahliye işlemleri gerçekleştirmektedirler.

ACİL EV İHTİYACI

Barınma denilince şüphesiz ilk akla gelen evdir. Ev ihtiyacı alışıldığı üzere çadır ile sağlanır. Enkazdan sağ çıkanlar ile evleri hasar gören insanlar çoğunlukla çadırlarda kalırlar. Afad, Kızılay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla afet bölgesinde binlerce çadır kurulur. Böylelikle barınma ihtiyacı karşılanmış olur. Daha detaylı bir durum analizi için afetzedelere yakından bakalım.

İnsanları gruplandırarak işe başlayalım :

  1. 0-12 yaş arası çocuklar
  2. 12-18 arası gençler
  3. 18-40 yaş arası insanlar
  4. 40 ve üzeri olanlar.

Bu gruplardan 2 ve 3 numaradakiler çadır ve konteynerde kalabilirler. Ancak 1 ve 4 nolu kategorideki çocuklar ve yaşlılar; bunlara ek olarak hasta olanlar, engeli bulunanlar için ;

  • Deprem alanından uzaklaşmak
  • Daha sessiz bir yaşam alanı ihtiyacı
  • Temiz hava ihtiyacı
  • Sıcak bir ortam

Bu konularda ortalama imkanların üzerinde ihtiyaçları söz konusudur.

Yine depremde olduğu gibi çocuklar, hamileler, yaşlılar, engelliler ve hastalar için acil barınma ihtiyacı, diğer insanlardan daha iyi şartlarda ve acil olarak giderilmesi gereken bir ihtiyaç olarak önümüze çıkmaktadır.

Acil ev ihtiyacı, bir afet sonrası sağ kurtulanların en önemli ihtiyacıdır.

En hızlı barınma çözümü olarak çadırlar kullanmaktadır.

AFETZEDE ÇADIRLARININ DEZAVANTAJLARI

Çadırlardaki Isıtma Sistemi

Isıtma genellikle klasik soba kurularak sağlanır. Bunun için odun veya kömür temini de gerekir. Zehirlenme olabileceği için çoğunlukla odun yakacak kullanılır. Sürekli olarak odun temini gerekir, bunun yanı sıra yanma sonrası oluşan küllerin dışarı atılması gerekir.

Dışarıya Çıkan Gazlar

Çadırların bacalarından çıkan duman çadır etrafındaki hava kalitesini olumsuz etkiler, afetzedeler içinde astım gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar için sakıncalı bir durumdur. Kimi zaman ters rüzgar esmesi ile beraber sobanın geri basma tehlikesi bulunur. Çadırın içi gaz dolabilir ve havalandırılması gerekir.

İçeriye Su Girmesi

Şiddetli yağan yağmur sel meydana getirerek çadırların içine girmektedir. Bu durum afetzedelerin yaşam koşullarını giderek ağırlaştırmaktadır. Su tahliyesi için ek uğraş vermeleri ve ıslanan eşyaları kurtarmaları için ek çaba göstermeleri gerekir.

Kısıtlı İç İmkanlar

Çadır içinde mutfak, tuvalet gibi alanlar bulunmaz. Bu ihtiyaçlar için dışarı çıkmak gerekir.

TINY HOUSE ÇÖZÜMLERİ

Tiny house hakkında detaylı bilgi için Türkiye’de yazılmış en kapsamlı tiny house makalemizi okuyabilirsiniz.

Tiny house, mobil olarak afet alanına herhangi bir araç ile götürülebilir ve hizmet etmeye başlar.

Hazır kurulu olarak geldiği için zaman kaybı olmadan sıcak, konforlu ve tecrit edilmiş bir yaşam alanı sunar.

Hasta/engelli ve refakatçi, çocuk ve velisi birlikte konaklamaya imkan tanır.

Tiny house rehberi

TİNY HOUSE MOBİL EVLERİN AFETZEDELERE FAYDALARI

Sağlık Açısından Faydaları

Çadırların yan yana kurulması ve soba yakılması, hava kirliliği oluşturur. Bu durumdan en fazla yaşlılar, hastalar ve çocuklar etkilenir. Etkilenen kişiler tiny house ile alandan uzaklaştırılabilirler. Böylece daha temiz havası bulunan bir yerde barınabilirler.

Çadırların yakınlığı sebebiyle bulaşıcı hastalıklar insanları tedirgin edebilir. Tecrit edilmiş bir tiny house ise bu konuda çok daha hijyenik bir ortam sunar.

Ortak kullanılan tuvaletlerin hijyeni ile sadece tiny house içindekilere ait wc kıyas edildiğinde özellikle hasta ve engellilerin çok daha rahat edeceğini söylemek mümkündür.

Zaman Açısından Faydaları

Çadırların alana getirilmesi sonrası kurulum işlemleri zaman alabilmektedir.

Direnaj, çadır kurulumunda en önemli konudur. Olası bir yağıştan olumsuz etkilenmemesi için kimi zaman direnaj için temel kısma geçirgen özellikte çakıl serilmektedir. Bu da ek süre anlamına gelmektedir.

Tiny house ise her zaman kullanıma hazır, kurulu olarak tekerleri üzerinde durmaktadır.

Konfor Açısından Faydaları

Tiny house, ısıtma-soğutma sistemleri ile donatılmış, mutfaktan banyoya, yatak odasından oturma odasına birçok alanı bir arada sunar. Bu yönüyle çadır konforuna kıyasla üstün bir kalite ve konfor sağlar. Böylece insanlar sanki kendi evlerindeymiş gibi ev konforunu mobil olarak yaşayabilirler.

Çadırda yatak bulmak zor olabilir. Battaniyeler kullanılır. Tiny house içinde ise ortopedik yatak ile ev konforu kalıcı olarak devam eder.

Çadırların iç içe olması sebebiyle gürültülü durumlar yaşanabilir. Uyuması gereken bebekler, istirahat etmesi gereken hastalar için ses yalıtımı olan tiny house mobil ev daha rahat bir yaşam alanı sunar.

Yemek yemek ve wc ihtiyaçları için tiny house evi terketmeden mobil ev imkanları hayatı kolaylaştırır.

Güvenlik Açısından Faydaları

Tiny house kapı ve camları kilitlenebilir ve güvenlidir. Ayrıca yerden yüksek olması sebebiyle su taşkınlarından çok çabuk etkilenmez. Olası bir sel tehlikesinde su seviyesi tekerlekleri aşana kadar taşınıp başka yere nakliyesi mümkündür.

Tiny house da kalan insanlar çadırlara nazaran kendilerini çok daha güven içinde hissederler.

Telefon şarjı gibi gereksinimler, güneş panelinden sağlanır. Böylece afetzede yakınları tiny house içinde kalan yakınlarına ulaşabilirler.

Refakatçiler hastalarına tiny house içinde bakabilirler. Kısa bir süre dışarı çıkıp uzaklaşmaları gerektiğinde; tiny house içine eklenebilecek bir IP kamera vasıtasıyla telefondan bağlanıp uzaktan takip yapabilirler.

SONUÇ

Sonuç olarak, tiny house mobil evler, doğal afetlerde özel gereksinimleri olan kişilerin barınması için uygun ve pratik bir çözümdür. Ayrıca evi hasar görmüş, gidecek yeri olmayan insanlar için de alternatif bir barınaktır.

Sunduğu yüksek konfor ve olanaklar sebebiyle sadece tatil amaçlı değil, zor zamanlarda da insanlar için elverişli bir ev modelidir.

Modellerimizi yakından görmek ve size özel tiny house çözümlerimiz için sizleri Tekirdağ’daki ofisimize bekliyoruz.

Özel Blog Yazılarımıza Göz Atın!​

Compare listings

Karşılaştırmak